onderwijsinterieur

Een atypisch schoolgebouw: MIRAS in Kortrijk

Buro Project heeft iets met de onderwijssector. Niet omdat we zelf zo graag op de schoolbanken zaten (al zullen sommigen dat tegenspreken), maar vooral omdat een onderwijsinterieur inrichten onze interieurarchitecten telkens opnieuw voor interessante uitdagingen stelt – en wij die uitdagingen graag omzetten in creatieve interieurconcepten. Dat deden we in het verleden onder meer al voor de Katholieke Universiteit Leuven, de hogescholen Odisee en Thomas More, het Sint Augustinusinstituut voor Verpleegkunde in Aalst, en Campus Woudlucht van het GO! in Heverlee.

Deze maand zetten we het nagelnieuwe centrum voor volwassenonderwijs MIRAS (Kortrijk) in de kijker. Buro Project nam grote delen van de inrichting van de nieuwbouw voor zijn rekening. Tot grote tevredenheid van directeur en projectleider Mario Kelchtermans. “Extra sfeerverlichting? Daar hadden we zelf nooit aan gedacht.”

Jong geleerd, oud gedaan

Er heerst een gezellige drukte in het schoolgebouw, wanneer wij er de dag na het officiële openingsfeest binnenstappen. Van het feestgedruis is gelukkig niets meer te merken: de warme en verwelkomende inkomhal ligt er kraaknet bij – met dank aan de schoonmaakploeg die druk in de weer is op deze maandagochtend. Veel jonge mensen lopen af en aan, boeken en laptops onder de arm. Hoezo jongeren? Dit was toch een centrum voor volwassenonderwijs? “Dat klopt”, zegt directeur Mario Kelchtermans, “maar lessen volgen in het volwassenonderwijs mag al vanaf 16 jaar – vandaar dus al die jonge cursisten.” Of er dan ook een leeftijdslimiet is? Hij lacht: “Neen. Op je 93ste ben je hier nog altijd welkom.”

onderwijsinterieur onderwijsinterieur

MIRAS: een prestigieus onderwijsproject

Dat dit een ambitieus en prestigieus project was en is, staat buiten kijf. Mario Kelchtermans: “Het plan was om twee Kortrijkse centra voor volwassenonderwijs onder te brengen in één gebouw en onder één noemer, MIRAS. Vandaag leiden we de dagelijkse werking van de school in goede banen met vier directeurs. Ieder van ons is bevoegd voor één specifiek domein. Aangezien ikzelf verantwoordelijk ben voor infrastructuur en financiën, was ik van meet af aan sterk betrokken bij dit bouwproject.”

onderwijsinterieur

Het MIRAS-gebouw staat op een stadssite in volle ontwikkeling. Naast het schoolgebouw komen er in de toekomst onder meer nog een fuifzaal, een evenementenplein (“zoals het Gentse Sint Pietersplein”) en een Olympisch zwembad. Kortom, een gedroomde locatie voor het vooruitstrevende onderwijscentrum dat MIRAS wil zijn.

onderwijsinterieur

Warm, gezellig en vooral niet schools

“Dat vooruitstrevende aspect wilden we ook zichtbaar maken in de inrichting van het gebouw”, vertelt Mario Kelchtermans. “De basisgedachte was: het mag er vooral níét uitzien als een schoolgebouw. De reden? Veel volwassenen verbinden negatieve emoties aan hun schooltijd. Op school heersten strengheid en discipline, en oude schoolgebouwen zijn doorgaans ongezellig en donker ingericht. Wij streefden naar het tegenovergestelde: lichte ruimtes die een warme sfeer oproepen. Daarnaast wilden we vooral ook professionaliteit uitstralen, iets wat ons absoluut niet lukte toen we nog op aparte campussen in verouderde gebouwen huisden. Wat dat betreft, is dit nieuwe gebouw alvast een echte voltreffer.”

onderwijsinterieur onderwijsinterieur

Bijkomende designverlichting: niet ‘voor de show’

Het aandeel van Buro Project in de inrichting van het nieuwe schoolgebouw was enorm verrijkend, verzekert Mario Kelchtermans. “De interieurarchitecten brachten waardevolle ideeën aan waar we zelf nooit zouden zijn opgekomen. De bijkomende designverlichting in de vorm van grote lichtkoepels in de inkomhal en de kleine houten hanglampen in de knusse ruimtes, bijvoorbeeld. Die bleken een grote meerwaarde te bieden inzake sfeerschepping: ze roepen een warm gevoel op maar hebben toch die moderne look die we zo belangrijk vonden. Een ander topidee van Buro Project: de koffieruimtes werden omgetoverd tot gezellige hoekjes dankzij raak gekozen zeteltjes en accessoires. En het open leercentrum natuurlijk: dat voldoet aan alle functionele en technologische eisen en is tegelijk een heerlijke plek om jezelf in je studieboeken te verdiepen.”

onderwijsinterieur

 

Ontdek ook hoe Buro Project het interieur van het Brusselse taleninstituut Berlitz een geslaagde make-over gaf.

Foto’s: Inneke Gebruers©

geplaatst op February 17th 2017 in Showcase met 1 Reacties

Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone
Stephanie Boriau

Interior Architect

currently there's 1 reactie(s)

  • Julia

    commented on 31/03/2017 bij 12:33

    Hele toffe inrichting, hele rustige ruimtes.

    Reply